Tandproblemer øger uligheden – hvornår skruer kommunen bissen på

smil Det er langtfra alle, der har grund til at smile, når politikerne forhandler om tilskud til tandpleje. Nu vil Rødovre Kommune undersøge muligheden for, at omsorgstandplejen også omfatter udsatte borgere på overførselsindkomst.

Af André Bentsen, Rødovre Lokal Nyt den 17.5.2018

 

Politisk har der de sidste mange år været opbakning til at fjerne tilskud til tandbehandling. Det betyder, at man øger uligheden i samfundet. Noget som har fået en af tandlægerne fra Rødovre op af stolen.
"Det der er sket indtil nu, de sidste par år er i hvert fald en spareøvelse, der ikke rammer dem, som tjener godt, men som rammer dem, der har tandproblemer. Det kan være dét, der gør, at man springer det regelmæssige tjek over," siger Ulrik Juhl Fra Rødovre Centrum Tandlæge & Implantatcenter.
I lørdags fik han som den sidste tandlæge i byen besøg af udsatte borgere i vores store kampagne 'Alle har ret til et smil.'
Ulrik Juhl frygter, at flere bliver væk og at de små skader der er, bliver til store meget dyrere behandlinger.
"Som branche råber vi op, men der er ikke så mange politikere, der lytter, og det på trods af, at vi tandlæger har sagt det til partierne," fortæller han.
"De udsatte, som kommer her har ofte gået med smerter i lang tid. Jeg er nogle gange forundret over, at de har kunne holde smerterne ud så længe," tilføjer Ulrik Juhl, der godt kan forstå, at især de udsatte er nervøse for at gå til tandlægen.
"De tror, at fordi de har smerter, så gør det også ondt at blive behandlet, men det gør det ikke. Man kan i dag lave smertefri behandling. Det ville være dejligt, hvis vi kunne sprede den forståelse, at fordi du har smerter, er det ikke det samme som, at du får en smertefuld behandling," siger Ulrik Juhl, der håber på mere politisk bevågenhed.

Og den er måske på vej lokalt i Rødovre.

"Enhedslisten i Rødovre valgte allerede ved budgetforhandlingerne i 2017 at sætte fokus på tandplejen for de udsatte i Rødovre Kommune, for det er jo rigtigt, at 'alle har ret til et smil'. Ikke bare at få et smil, men også at give et smil. Der er så meget, der er lettere med smil," udtaler viceborgmester Peter Mikkelsen (Ø).
Han vil nu i en god ånd spørge borgmesteren, hvor langt man er kommet med undersøgelsen.
"Selvtilliden styrkes med et smil eller et grin og gode relationer opstår. Positive relationer er vigtige i eksempelvis en jobsamtale. Derfor kan det være godt at give penge ud til tandbehandling, hvis det kan hjælpe mennesker tilbage på arbejdsmarkedet," fortsætter Peter Mikkelsen og afslutter:
Jeg glæder mig til at se forvaltningens udspil på hvordan vi kan hjælpe flere udsatte til tandlægen."

Emneord: