Rødovre dropper alle aftaler med skattesnydere

Det startede egentlig med et spørgsmål fra din lokalavis til den lokale venstrefløj om de ligesom de røde venner i Albertslunds byråd mente, at Rødovre skulle undsige sig at arbejde med skatteunddragere. Nu er spørgsmålet blevet til politik.

Af André Bentsen

Byens måske mest magtfulde udvalg, Økonomiudvalget i Rødovre Kommune, vedtog på deres sidste møde en ny indkøbspolitik, der viderefører den hidtidige etiske indkøbspolitik med sociale klausuler, der sikrer arbejderrettigheder og sikrer, at Rødovre Kommune ikke handler med virksomheder, der eksempelvis benytter sig af børnearbejde.

Progressivt siger nogen, signalpolitik svarer andre. Intet nyt i det.

Det nye er, at Økonomiudvalget har tilføjet et afsnit om skattely og skatteunddragelse.

"Rødovre Kommune ønsker at samarbejde med virksomheder der ikke medvirker til skattely/skatteunddragelse," hedder det sig. Det var det spørgsmål, der for et par måneder siden fik Enhedslisten til at inddrage den socialdemokratiske borgmester Erik Nielsen i diskussionen om hvorvidt det også dækkede over byens bankforbindelse, der på det tidspunkt blev hængt ud for at have hjulpet rige spekulanter med at skjule deres penge fra den danske stat. Med beslutningen i Økonomiudvalget, er det spørgsmål også

Gælder også banken

Eksempelvis må Rødovre Kommunes bankforbindelser ikke medvirke til, at deres kunder på ulovlig vis kan unddrage sig skattebetaling ved at banken rådgiver om anvendelse af skattely og/eller ulovlig skatteplanlægning. Det de i bankverdenen kalder for aggressiv skatterådgivning. Dette gælder både nationalt og internationalt.

Rødovre Kommunes udbud vil fremover indeholde krav om, at leverandører ikke anvender skattely og/eller medvirker til systematisk ulovlig skatteunddragelse.

Overtrædelse af vilkåret om ikke at være involveret i sammenhænge, der vil kunne bedømmes som skatteunddragelse, sanktioneres med et vilkår i Rødovre Kommunes kontrakter om, at overtrædelse af vilkåret vil blive betragtet som misligholdelse, med mulig ophævelse af kontrakten til følge.

"Rødovre Kommune vil i tæt samarbejde med kommunens revision, løbende drøfte og tilrettelægge mulige kontrolforanstaltninger," står der i beslutningen.

Det glæder Enhedslistens Peter MIkkelsen.

"Folketinget har nyligt vedtaget en skattelypakke, og Erhvervsministeriet har lovet en vejledning til kommunerne inden sommerferien. Det er så tanken, at erfaringerne fra kommunerne skal udmønte sig i ny lovgivning, når erfaringerne fra kommunerne kendes," siger han og tilføjer:

"Det glæder mig utroligt meget, at Rødovre Kommune nu i sin indkøbspolitik aktivt siger fra overfor skatteunddragelse. Vi har alle glæde af fællesskabet, og alle skal derfor også yde til fællesskabet, – og dem der ikke gør skal ikke have mulighed for tjene penge på Rødovre Kommune."

Emneord: